Klantwaardering


Veelgestelde vragen over corona en uitvaart voor nabestaanden

Hoe wordt de uitvaart geregeld?

Momenteel komen wij nog bij u langs om de uitvaart persoonlijk te bespreken. Indien uw dierbare overleden is aan de gevolgen van Covid-19 zullen wij de uitvaart op afstand door middel van (video)bellen met u bespreken.

Hoeveel personen mogen er bij een uitvaart zijn?

Sinds de laatste persconferentie is de uitvaartbranche ook weer geraakt. Momenteel hanteren crematoria en begraafplaatsen de maximale aantallen afhankelijk van de 1,5 meter. Zo zijn de aantallen per lokatie verschillend. Uw uitvaartverzorger kan u hierover meer vertellen.

Kunnen we gebruik maken van de koffiekamer?

U kunt gebruik maken van de koffiekamer na de uitvaart, maar wel met de regels die de lokatie hanteert.

Zijn er mogelijkheden om meer gasten dan de toegestane aantallen bij de uitvaart te betrekken?

Dat kan zeker, maar dan met behulp van een livestream. De meeste crematoria bieden deze mogelijkheid aan (Uitvaartzorg Uniek staat niet garant hiervoor) of dat wij onze partij inschakelen.

Krijg ik als nabestaande(n) altijd de locatie van mijn keuze?

Daar zal ik uiteraard mijn uiterste best voor doen, maar helaas niet beloven. In deze situatie adviseer ik juist om locaties te gebruiken die groot zijn. Hierdoor zullen we soms moeten uitwijken naar andere locaties.
In het geheel houd ik natuurlijk wel rekening met de wensen en is het uitgangspunt nog steeds om van het afscheid een onuitwisbare herinnering te maken.

Is een thuisopbaring mogelijk?

Een thuisopbaring kan gewoon plaatsvinden alleen zullen mijn collega's die de thuisopbaring verzorgen u verzoeken om naar een andere kamer te gaan. Op deze manier kunnen zij eenvoudiger de opbaring realiseren. Uiteraard vragen wij van iedereen op dat moment om de 1,5 meter afstand in acht te nemen.

Een dierbare overlijdt en is (vermoedelijk) besmet met het coronavirus. Wat moet ik doen?

U meldt het overlijden op de gebruikelijke manier. U kunt 24 uur per dag bellen naar het telefoonnummer 06 25 55 31 00. Vermeld aan mij dat uw dierbare (vermoedelijk) besmet is met het coronavirus. Bent u als nabestaande in aanraking geweest met uw dierbare die (vermoedelijk) aan het coronavirus is overleden, dan zullen we een aantal stappen doornemen. Deze stappen zullen we doornemen aan de hand van de RIVM maatregelen.

Een dierbare overlijdt en is (vermoedelijk) besmet met het coronavirus. Kan de uitvaart doorgaan?

Uitvaarten kunnen gewoon doorgaan. Uw dierbare krijgt vrijwel dezelfde dienstverlening als iemand die niet is besmet. Rouwbezoeken kunnen ook doorgaan. Ik en mijn collega's volgen een hygiëneprotocol waarin ook de zorg voor overledenen met verhoogd besmettingsrisico is beschreven. Zo dragen mijn collega's bijvoorbeeld extra beschermende kleding. Nabestaanden krijgen hierover uitleg.

Is iemand die is overleden aan het coronavirus nog besmettelijk?

Het RIVM heeft op deze vraag laten weten, dat het huidige coronavirus (Covid-19) een nieuw en onbekend virus is. Maar uit onderzoek bij coronavirussen in het algemeen, blijkt dat de overleving van het virus na overlijden van de patiënt, kort is. Bij lage temperaturen (door koeling) en bij hoge luchtvochtigheid kan het virus nog tot 3 dagen na overlijden aanwezig zijn. Belangrijker is echter de manier waarop besmetting plaatsvindt: door druppels via hoesten en niezen. De laatste zucht, voor zover dit plaatsvindt, is te zwak om een besmetting te veroorzaken. Na overlijden kan besmetting dus alleen plaatsvinden door het niet uitvoeren van handhygiëne en het niet dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Mag iemand met gezondheidsklachten naar een rouwcentrum of uitvaart komen?

Gezondheidsklachten (hoesten, kortademigheid, verkoudheid of koorts) kunnen voortekenen zijn dat iemand besmet is met het coronavirus. In lijn met de richtlijnen van de overheid vraag ik deze mensen met klem om thuis te blijven en op een andere manier medeleven te tonen met de nabestaanden.
Uiteraard is dit een vervelende richtlijn, maar uiteindelijk ten goede voor iedereen om verdere verspreiding tegen te gaan.