SURINAAMSE UITVAART

AFLEGGEN (RITUELE BEWASSING)

Een Creoolse uitvaart is veelal een combinatie van de wintireligie, stammend uit Afrika, en het christelijke geloof uit de koloniale tijd. Alle rituelen zijn bedoeld om de overledene zielenrust te geven. De Creolen geloven erin dat de overledene hen nog kan horen en praten de nabestaanden nog met de overledene, alvorens de bewassing (aflegging) zal plaatsvinden. Het afleggen is een belangrijk moment bij de Creolen, waarbij veel zorg, tijd en respect aan wordt geboden.

Aan de vooravond voor de uitvaart houden de nabestaanden een dodenwake (Singi Neti). Tijdens de Singi Neti wordt er gezongen, gedanst en volop gegeten en gedronken. Op het moment van de uitvaart nemen de nabestaanden afscheid en wordt de kist gesloten. Tijdens de begrafenis is iedereen in het wit of gekleurd gekleed.

Een Surinaamse uitvaart gaat soms gepaard met veel muziek en dans. De dragers van de kist maken swingende danspasjes onder muzikale begeleiding van een bazuinkoor, waarmee ze kwade geesten op een dwaalspoor proberen te brengen en de overledene naar de laatste rustplaats begeleiden.

Wilt u een overlijden melden of informatie omtrent een Surinaamse uitvaart klik dan op het telefoon-icoontje.

06 – 25 55 31 00
dag en nacht bereikbaar

Nieuwe Nederlanders

De uitvaarten vanuit andere culturen vinden steeds meer plaats in Nederland. Wij merken op dat de grote uitvaartondernemingen geen ervaring hebben om uitvaarten te kunnen verzorgen van de “Nieuwe Nederlanders”. Hierbij kunt u denken aan de mensen met een Hindoe, Islamitische of Creoolse komaf.

Uitvaartzorg Uniek is juist gespecialiseerd om mensen uit deze bevolkingsgroepen te begeleiden bij het verlies van hun dierbare. Door onze jarenlange ervaring weten wij exact hoe de uitvaarten op religieus gebied moeten verlopen met daarbij natuurlijk de wensen en tradities niet uit het oog te verliezen.

Heeft u nog vragen?

Stel ze gerust, wij staan voor u klaar.

WhatsApp WhatsApp ons